preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
LEKTIRE

Kako bi bezbrižno, elektronički čitali lektire, morate se logirati preko CAR-net učeničkog korisničkog računa, na ovu stranicu (slika-link)

 

Vijesti

Hrvatski olimpijski dan

 

 Hrvatski olimpijski dan poznat pod skraćenim nazivom HOD,
posvećen datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna, danas je opće
prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom
aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području,
razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice
olimpijskog djelovanja.


Počeci olimpijskih igara odvijali su se u Olimpiji na grčkom poluotoku Peloponezu. Bila su to sportska natjecanja koja su prema mjestu održavanja dobila naziv igre olimpijade. Nitko ne zna kada su počele, ali prvi pisani trag potječe iz 776. godine pr.K. Igre su se održavale na istom mjestu svake četiri godine, a to četverogodišnje razdoblje dobilo je naziv olimpijada te je predstavljalo jedinicu vremena. Naime, vrijeme se tada češće mjerilo u olimpijadama nego u godinama.


Pobjednici igara dobivali su vijenac od maslinovih grančica. Pobjednik je dobivao i crvenu vunenu vrpcu te palmin list. Pobjednik je bio slavan. Klesali su se njegovi kipovi i o njemu pisali stihovi. U nekim polisima kovao se novac s likom pobjednika kako ne bi ostao zaboravljen.

Hrvatski olimpijski odbor
Hrvatski olimpijski odbor utemeljen je 10. rujna 1991. godine. Privremeno priznanje Međunarodnog  olimpijskog odbora uslijedilo je 17. siječnja 1992. godine što nam je omogućilo sudjelovanje na 16. zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i 25. ljetnim olimpijskim igrama u Barceloni. Konačno priznanje uslijedilo je 24. rujna 1993. godine.
Ciljevi HOO-a su skrb o širenju olimpijskih načela, etičkih i moralnih normi u sportu, poticanje, promicanje i skrb o cjelokupnom hrvatskom sportu te njegovo predstavljanje pred MOO-om i odgovarajućim međunarodnim sportskim organizacijama i udruženjima, usklađivanje, poticanje i skrb o aktivnostima nacionalnih sportskih saveza, skrb o razvoju i promicanju sporta na državnoj razini te poticanje organizacije i usklađivanje sporta na razini županija, gradova i općina.

Učenici Osnovne škole Josipa Kozarca Semeljci obilježili su Hrvatski olimpijski dan intervjuom s bivšom učenicom atletičarkom Majom Pačarić. Upoznali su različite sportske igare, naše poznate i uspješne sportaše. Učenici 3. razreda kontaktirali su Maju Pačarić i napravili intervju s njom.

 

   Cilj obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana u našoj školi je da se probudi interes učenika za bavljenje sportom, izbjegavanje sjediti pred televizorom ili koristiti tehnologiju, razvijanje zajedništva, suradnje, uvažavanja, upornosti, a ono što je najvažnije razviti disciplinu što je učenicima danas izuzetno potrebno zbog niza obveza kojih imaju.


Učiteljica Ivona Grbeša

 


Priloženi dokumenti:
Intervju_odgovori.pdf (128.22 KB)
Maja.mp4 (30.73 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Gregić   datum: 11. 9. 2023.

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


 

            

 


Tražilica

učilice

Da bi se ulogirali, potrebno je imati aktivan elektronički identitet:  odnosno HUSO korisnički račun za učenike i nastavnike osnovnih škola.


Korisni linkovi
KORISNE STRANICE
 • ŠKOLE
 • CARNET

ČASOPISI
 • meridijani
 • enter
 • drvo znanja
 • pogled kroz prozor
 • pc chip
 • vidi


Društvene mreže

 

 

 


Tražilice


e-mail računi

preskoči na navigaciju