preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
LEKTIRE

Kako bi bezbrižno, elektronički čitali lektire, morate se logirati preko CAR-net učeničkog korisničkog računa, na ovu stranicu (slika-link)

 

"Let s meet in the clouds" Latvija

 

    ''Let's meet in the clouds'' u Latviji

 

Konačno je došlo do ostvarenja planiranog trećeg susreta u okviru Erasmus+ projekta ''Let's meet in the clouds'' u Latviji od 3. - 7. 10. 2022. godine. U projektu osim naše škole sudjeluju i škole iz Poljske i Španjolske koje su do sada već bile domaćini, kao i mi. Učenici koji su na susretu predstavljali našu školu su učenici osmih razreda: Lorena Augustinović 8.a, Josip Čalić 8.a, Ivan Kovač 8.a, Žana Penava 8.a, Marija Sremac 8.a, Lucija Kubica 8.b, i Mihael Turščak 8.c. U pratnji su bile učiteljice Ane Jaman i Zorice Aščić.

Putovanje avionom od Budimpešte do Rige za većinu je predstavljalo prvi let avionom i jako zanimljivo iskustvo. Svaki dan u Latviji bio je ispunjen radionicama iz STEM područja te posjetima i razgledavanju gradova (Ligatne, Sigulda, Riga), nacionalnih parkova i znamenitosti Latvije.

Prvi dan smo proveli u školi gdje su nam domaćini izrazili dobrodošlicu prekrasnim koncertom svojih učenika, upoznali nas s radom škole, a poslije ručka proveli svojim gradićem Siguldom, gdje smo bili smješteni u hotelu Villa Vanilla.

Između ostaloga posjetili smo i glavni grad Latvije, Rigu, studentski kampus u Rigi, znanstveni laboratorij u kojem su učenici imali priliku uživo vidjeti i sudjelovati u nekim znanstvenim pokusima, Baltičko more, tehnički muzej u kojem je radionicu vodio profesor koji je znao hrvatski jezik (jer je nekoliko godina proveo u Vukovaru, pa su se brzo razumjeli oko strujnog kruga), nacionalni park prirode s pripadajućim radionicama. Učenicima su druženja u slobodno vrijeme bila vrlo zanimljiva. Uživali su u različitim načinima učenja, susretima i druženjima u prirodi, čistom zraku, moru, rijekama, gradu, selu, laboratoriju, muzeju, kulturi, znanosti, tradiciji, povijesti, glazbi, plesu, igri, hrani, običajima...

Učenici su se uvjerili u svoje sposobnosti i odmjerili ne samo svoje znanje iz engleskog jezika, nego i  snalaženje na ostalim područjima života u susretu s učenicima drugih narodnosti. U svim područjima i aktivnostima naši učenici pokazali su se vrlo zainteresiranim i uspješnim sudionicima.

Ovo je svakako bilo bogato iskustvo koje se pamti cijeli život.

U planu su još dva susreta u okviru Erasmus+ projekta koja se trebaju ostvariti u Poljskoj i Španjolskoj tijekom ove školske godine. Učitelji i učenici im se raduju.

 

Zorica Aščić, vjeroučiteljica

Susret partnerskih škola u Semeljcima

Susret partnerskih škola u Semeljcima

 

U razdoblju od 8. do 13. svibnja 2022. godine naša škola bila je domaćin susreta škola u okviru Erasmus+ programa. Posjetili su nas učenici i učitelji iz Latvije, Poljske i Španjolske. Kao domaćini potrudili smo se pokazati tradicionalnu slavonsku gostoljubivost te za naše goste organizirati edukativan i zabavan boravak. Susret je započeo predstavljanjem škola i glavnih gradova država gostujućih partnera. Naši učenici organizirali su za prvi dan prigodan pozdravni program. U nastavku posjeta gosti su prošetali Semeljcima i susreli se s načelnikom općine Grgom Lončarevićem gdje su se upoznali s organizacijom i radom općine te projektima u kojima sudjelujemo.

Program smo narednih dana nastavili obilaskom Đakova, Osijeka, Vukovara i Zagreba gdje su učenici upoznali prirodnu i kulturnu baštinu Hrvatske i prikupljali potrebne materijale za radionice. Budući da je Erasmus+ projekt 'Let's meet in the clouds' usmjeren na razvoj digitalnih vještina učenika po povratku u školske klupe učenici su dobivene materijale koristili u izradi kvizova, obradi fotografija i teksta te izradi letaka u digitalnim alatima. Sve uratke predstavili su zadnji dan susreta kada je organiziran i kviz za sudionike susreta.

Budući da smo kao škola u projektu zaduženi za razvoj jezičnih i komunikacijskih kompetencija osobitu smo pozornost posvetili točnosti u pisanom izražavanju na engleskom jeziku, a učenici su u radu uvijek bili organizirani u mješovite skupine kako bi se potaknula komunikacija i razvijale suradničke vještine među učenicima različitih država.

Nadamo se da će našim prijateljima susret u Hrvatskoj ostati u lijepom sjećanju. Nama sigurno hoće.

 

                                                             Ana Jaman

Let's meet in the clouds, Erasmus+

Ostvarena prva mobilnost učenika OŠ Josipa Kozarca iz Semeljaca u okviru projekta „Let's meet in the clouds“, Erasmus+

 

 

U okviru projekta „Let's meet in the clouds“ programa Erasmus +, u kojemu naša škola sudjeluje od 2019./2020. školske godine, a za cilj ima razvoj vještina učenja i poučavanja pomoću digitalnih alata, od 3. do 8. travnja 2022., ostvarena je prva mobilnost učenika u školi San Viator u Bilbau u Španjolskoj.

Osnovnu školu Josipa Kozarca iz Semeljaca predstavljali su učenici sedmih i osmih razreda: Antonija Jurić, Ena Rajninger, Ema Šnjader, Petra Jaman, Sara Kovačević, Anja Brođanac, Karolina Kalić, Gabrijel Tadić i Ante Filip Žolo  u pratnji učiteljice engleskoga jezika, Suzane Cvitković Dragičević, i učiteljice hrvatskoga jezika, Irene Sudar.

Putovanje do Bilbaa sastojalo se od vožnje autobusom do Zagreba, zatim leta Zagreb – Amsterdam, presjedanja u Schipholu na let Amsterdam – Bilbao, zatim vožnje taksijem do hostela Akelarre u kojemu su učenici i učiteljice bili smješteni.

Program edukacije trajao je pet dana, a sastojao se od predstavljanja sudionika, radionica za učenike, razmjene iskustava poučavanja u digitalnim alatima za učitelje te upoznavanje kulturne baštine gradova Bilbao i San Sebastian.

Prvoga dana održano je predstavljanje škola i država koje sudjeluju u projektu (Latvija, Poljska, Hrvatska, Španjolska) i radionica izrade virtualnog turističkog vodiča (kreiranje web stranica, korištenje QR kodova i snimanja videa).

Drugi dan se sastojao od razgledavanja grada San Sebastiana. Učenici su postavljali svoje QR kodove po važnim građevinama i snimali video o svakoj znamenitosti koju su upoznali.  

Trećega dana posjetili su središte grada Bilbaa, poznati muzej Guggenheim i druge znamenitosti koje su također implementirali u svoj virtualni turistički vodič.

Sljedećega dana u školi su održali radionicu Euro-Myth Tales, čiji se prvi dio sastojao od predstavljanja nacionalnih mitova ili legendi. Učenici naše škole predstavili su legendu o Barbari Celjskoj, koju je s njima priredila učiteljica Martina Kaurin. U drugom dijelu radionice, smišljali su svoje legende koje će biti objavljene na portalu e-Twinning.

Peti dan poslužio je za dogovor o daljnjim aktivnostima projekta, tj. organizaciji druge mobilnosti koja će se održati u Hrvatskoj od 9. do 13. svibnja 2022. u OŠ Josipa Kozarca u Semeljcima. Ravnateljica škole, Ružica Primorac i Ana Jaman, koordinatorica projekta i učiteljica engleskoga jezika, predano rade na programu drugoga susreta učenika i učitelja iz partnerskih zemalja projekta Let's meet in the clouds.

 

                                                                                                                                                                                                                                   Irene Sudar

"Safe and stable structure" online sat

     

U četvrtak 10. veljače 2022. učenici sedmih razreda, zajedno s učenicima Latvije i Poljske su sudjelovali online na satu koji je održao učitelj iz Španjolske. Tema sata je bila „Safe and stable structure“.  

Učenici su bili podijeljeni u tri grupe te je svaka grupa imala zadatak napraviti od papira strukture koje bi trebale izdržati naslagane knjige. Strukture su mogli praviti po izboru. Nakon toga su slagali knjige i mjerili visinu strukture. Struktura koja je bila najviša, ujedno je bila i najstabilnija te su učenici došli do zaključka da je za stabilnost bitan oblik koji su oblikovali kao potpornje. Učenici su došli do zaključka da je ipak najstabilnija struktura od valjaka kao potpornjima knjigama.

Učiteljice Ana Jaman, Sanja Korajac i Nikolina Mihić  su sudjelovale zajedno s učenicima i uživale u zajedničkom radu.

                                                                                                                                                                                                                                               Nikolina Mihić

Let´s Meet in the Clouds!

 

U jesen 2019. godine naša škola je, s partnerskim školama iz Poljske, Latvije i Španjolske, krenula u razradu Erasmus+ projekta Let's Meet in the Clouds! koji će biti usmjeren na implementiranje metoda i različitih digitalnih alata u nastavni proces u trajanju od 2 godine.

U projektu su predviđene različite aktivnosti učenika i učitelja putem mreže, ali i uživo, odnosno, predviđene su moblinosti učenika i učitelja u zemlje koje su partneri u projektu. S obzirom na trenutnu situaciju s Covid 19 virusom, mobilnosti nisu bile moguće te je taj dio kasnio s realizacijom. Mobilnosti su započele u studenom ove godine i to susretom učitelja u Poljskoj, u Osnovnoj školi broj 7 u Częstochowi. Susreli su se učitelji svih četiriju država partnera. Našu su školu predstavljale dvije učiteljice engleskoga jezika – Ana Jaman i Suzana Cvitković Dragičević te dvije učiteljice hrvatskoga jezika – Irene Sudar i Ivana Čatić.

Program susreta trajao je tri dana, a sastojao se od edukacija, team buildinga, izvješća, planiranja daljnjega rada na projektu i upoznavanje Poljske, odnosno Częstochowe, povijesti, kulture, prirode i svetišta Jasna Gora.

Prvi dan susreta sudionike skupa pozdravila je ravnateljica škole domaćina, nakon čega je uslijedilo kratko predstavljanje škola partnera. Domaćini su pripremili radionicu Project thinking and team building as the key to success na kojoj su se sudionici okušali u kreativnom razmišljanju te razmjeni i primjeni navedenih razmišljanja. Cilj je bio dati kreativno i praktično rješenje zadanom problemu radeći u timu ljudi koji su se tek upoznali i na taj način potaknuti otvorenu suradnju i team building.

Sljedeća je radionica bila vezana za platformu Office 365 kojom se služimo u školama. Učitelji su razmijenili iskustva rada na navedenoj platformi, kako u svakodnevnoj uobičajenoj nastavi, tako i u novom načinu poučavanja – online nastavi. Većina se služi MS Teamsom, koji je dio Officea 365, u online nastavi, a što se pokazalo kao praktično i korisno jer je alat jednostavan i praktičan za korištenje pa se učenici, ali i učitelji, lako snalaze u njemu.

Jedan od ciljeva susret učitelja u Poljskoj bio je i razmijeniti dosadašnja iskustva rada u Erasmus+ projektima, posebice u trenutno aktivnom projektu, a što bi potaklo daljnji rad na projektu te njegovu nadogradnju, odnosno poboljšanje. Učitelji su zadovoljni dosadašnjom suradnjom i aktivnošću učenika koji su uključeni u projekt.

Uslijedili su dogovori za daljnje mobilnosti koje su predviđene projektom. Prva bi mobilnost učitelja i učenika trebala biti u Španjolsku (Bilbao), a potom bismo mi u Semeljcima trebali biti domaćini. Ova su dvije mobilnosti predviđene za do kraja tekuće nastavne godine, osim ako ne budu spriječene situacijom s Covidom 19, a što je nemoguće predvidjeti ili planirati.

Dogovoren je i eTwinning projekt Legende našega kraja u kojemu će učenici stvarati nove legende povezujući legende svoje zemlje i svojega naroda s ostalim partnerima u jedno novu priču. Sve će biti pripremano i realizirano online u timovima koje će sačinjavati učenici različitih zemalja partnera. Nove će priče biti prikazane u nekome od digitalnih alata za izradu stripa, plakata ili prezentacije, ovisno o interesu učenika. U našoj je školi za ovaj projekt zadužena učiteljica hrvatskoga jezika Martina Kaurin, a pod vodstvom koordinatorice projekta Ane Jaman.

Domaćini su goste upoznali s gradom Częstochowa, s njezinom poviješću, kulturom i prirodnim ljepotama, ali i s najpoznatijim marijanskim svetištem u Poljskoj, a koje se upravo nalazi u Częstochowi. Riječ je o svetištu Jasna Gora. Iz ovoga je svetišta donesena slika Semeljačke Gospe (Crna Gospa Częstochowska).

Zaključak je susreta da se nastavlja s radom na projektu kako je predviđeno pokušavajući se uskladiti s nepredvidivim situacijama, te da će se pokušati produžiti trajanje projekta zbog neostvarenih sadržaja, a koji nisu mogli biti ostvareni zbog epidemiološke situacije.

 

Ivana Čatić

 

 

Tjedan kodiranja

 

Učenici petih razreda su kroz aktivnost binarni kod otkrili koje države sudjeluju u projektu Erasmus+. Zadatak im je bio da otkriju koja su slova zadana u kodu. Koristili su se tablicom ASCII te na taj način očitali koja su slova zadana i složili ime države. Kroz binarni sustav kodiranja upoznali su i pojam ”pixel” kao najmanji element ekrana od kojeg se tvore slike. Pomoću binarnih kodova izrađivali su pixel slike zemalja članica projekta.

Učenici osmih razreda su kroz igru Minecraft Education Edition zajedničkom svijetu imali zadatak složiti kuću te su na taj način zajedničkim radom, vrlo brzo i ostvarili rezultat. Na ovaj način učitelj kao vlasnik svijeta ima mogućnosti određivati koju će ulogu imati učenici unutar svijeta.

Učenici na izvannastavnoj grupi Mladi robotičari su radili zadatke s microbitom te slagali zadane blokove i ispisivali imena država koja su članice projekta.

SMILIES

U okviru Erasmus+ projekta „Let's meet in the clouds“ 15. travnja 2021. učiteljice Engleskoga jezika Ana Jaman i Suzana Cvitković Dragičević održale su sat Engleskoga jezika u kojem je aktivno sudjelovalo pet učenika iz Latvije, Poljske i Hrvatske i cijeli razred učenika iz Španjolske. Tema sata bili su SIMILIES. Rad naših učiteljica pratile su tri kolegice iz Poljske i jedna iz Latvije, kao i koordinatori projekata za navedene države. Svima je ovo bilo zanimljivo iskustvo koje je i našim učenicima pokazalo da uz svjetske jezike koje uče neće imati problema sa sporazumijevanjem diljem svijeta. Iako nas tehnologija spaja i daje nam neograničene mogućnosti, svi smo došli do zaključka kako bismo se ipak radije vidjeli uživo. 

Erasmus+

Učenike i učitelje naše škole od ove školske godine očekuju novi izazovi jer smo prvi put uključeni u međunarodni Erasmus+ projekt. Naziv projekta je „Let's meet in the louds“ i u potpunosti je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. Uz nas su u svim aktivnostima i partneri iz Poljske, koji su ujedno i koordinatori projekta, te Španjolske i Latvije. Aktivnosti su usmjerene razvoju digitalnih kompetencija učenika koji sudjeluju u projektu, a to su kod nas zainteresirani učenici 6. i 7. razreda. Koordinatorica projekta je nastavnica Engleskoga jezika Ana Jaman, a svojim radom razvoju projekta doprinijet će i svi nastavnici i djelatnici škole.

Učenici su do sada sudjelovali u natječaju za logo projekta u kojemu su pokazali kreativnost i natjecateljski duh. Pobijedio je logo iz Latvije sa samo jednim glasom više od onoga naše učenice Marije Sremac. U studenom su pisali o načinu obilježavanja blagdana Svih svetih, a u prosincu video uratkom predstavili našu školu. U Power Point prezentaciji uređivali su svoje profile zajedno s učenicima iz drugih  država.

Zbog situacije uvjetovane pojavom Covid-19 virusa, posjeti učenika partnerskim državama, na naše razočaranje,  onemogućeni su do daljnjega. Zbog toga je prvi susret učenika održan putem Microsoft Teams-a 25. veljače 2021.  Republiku Hrvatsku su svojim izlaganjem predstavili Ena Rajninger i David Bošnjaković,  o Semeljcima je govorila Antonija Jurić, a o našoj školi Lara Sučić. Oni su, uz ostale učenike koji su sudjelovali u izradi prezentacija, razvijali vještinu upotrebe digitalnih alata, odgovornost u izvršavanju obveza, primjenu naučenoga engleskoga jezika i okušali se u javnom nastupu. Sastanku su uz sudionike iz partnerskih zemalja prisustvovali ravnateljica Ružica Primorac, učiteljice Suzana Cvitković Dragičević, Ivana Čatić i Ana Jaman, stručna suradnica Iva Franjić te učenici koju su svojim pitanjima o zanimljivostima iz ostalih država sudjelovali u diskusiji. Na kraju sastanka učenici su pokazali znanje rješavanjem Kahoot kviza.

Budući da projekt traje dvije godine, očekuje nas još mnogo aktivnosti o kojima ćemo vas redovito obavještavati.

Učitelji uključeni u rad na projektu: Suzana Cvitković Dragičević, Irene Sudar, Ivana Čatić, Sanja Korajac, Nikolina Mihić, Martina Kaurin, Zorica Aščić, stručne suradnice Iva Franjić i Antonija Radoš.

                                                                                            Ana Jaman

Susret s piscem Stjepanom Tomaš

U okviru planiranih aktivnosti Erasmus + projekta za ožujak, bila je organizacija susreta učenika naše škole s osobom iz područja kulture, znanosti i umjetnosti na dan 19.3. 2021.

 Prvi izbor bio je Stjepan Tomaš, osječki književnik, član Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika i  član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

            Stjepan Tomaš je pisac čija djela učenici već godinama rado čitaju za redovnu i izbornu lektiru (Mali ratni dnevnik; Dobar dan, tata; Gudački kvartet iz Bostona; Pas koji je čitao s usana; Dječak koji je volio ptice...), a čija su djela prevedena na nekoliko europskih jezika: njemački, talijanski, slovenski, slovački, mađarski, makedonski i esperanto; tako da se sjajno uklopio u našu europsku suradnju s partnerskim školama Erasmus + projekta. 

       S obzirom na epidemiološke mjere kojih smo se morali pridržavati, nastavnica Irene Sudar susret uživo organizirala je samo za svoj 6. a razred, ali su prijenos putem videokonferencije u aplikaciji Microsoft Teams pratili i ostali učenici naše škole iz svojih učionica, uz tehničku podršku nastavnica Sanje Korajac i Nikoline Mihić.

            Nakon predavanja o sudbini svojih književnih djela, osobito učenicima dragoga Malog ratnog dnevnika, Tomaš je odgovorio na brojna pitanja znatiželjnih šestaša, a zatim dao intervju članicama novinarske skupine za školski list i podijelio nekoliko autograma.

 

Nadamo se sljedećem književnom susretu bez epidemioloških mjera!

Irene Sudar

Nakon završetka susreta, učenice novinarske skupine zamolile su pisca za kratak intervju.

NOVINAR: Je li Vas obitelj podržala u odabiru zanimanja?

PISAC: Supruga me nije previše podržavala, a sin je tada bio premlad da bi to razumio. Ipak sam bio uporan jer sam to volio.

NOVINAR: Kako dobivate ideje za pisanje?

PISAC: Ideje dobivam na razne načine. Zanima me suvremena i povijesna tematika. Impresionirao me je Strossmayer zbog svoje figure i značaja.

NOVINAR: Tko Vam je bio najdraži pisac u djetinjstvu?

PISAC: U tadašnje vrijeme nije bilo puno pisaca. U đurđevačkoj knjižnici nisam imao previše izbora za čitanje, stoga sam čitao sve što su mi preporučili i do čega sam naravno mogao doći.

NOVINAR: Volite li više pisati knjige za djecu ili odrasle i zašto?

PISAC: Ne radi se o tome što više ,,volim ili ne volim“, nego o tome koliko sam u tom trenutku zaokupljen određenom temom.

NOVINAR: Mislite li da djeca dovoljno čitaju knjige?

PISAC: Ne znam koliko današnja djeca čitaju, ali vjerojatno nedovoljno. U današnje vrijeme prevladava tehnologija. Mislim da bi im se čitanje trebalo približiti drugim oblicima, poput e-knjige.

NOVINAR: Za koju Vam je knjigu trebalo najviše vremena da je napišete?

PISAC: Najviše mi je bilo potrebno za knjigu Zlatousti ili Tužni dom.

NOVINAR: Što biste poručili djeci i mladima?

PISAC: Želim im poručiti da više čitaju jer ništa ne može zamijeniti knjigu. Današnja djeca  više pričaju engleski nego hrvatski jezik, stoga im treba više približiti čitanje.

Ivana Hes, Lana Josipović, Eva Sremac, 8.c

 

 

 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


 

            

 


Tražilicaučilice

Da bi se ulogirali, potrebno je imati aktivan elektronički identitet:  odnosno HUSO korisnički račun za učenike i nastavnike osnovnih škola.


Korisni linkovi
KORISNE STRANICE
 • ŠKOLE
 • CARNET

ČASOPISI
 • meridijani
 • enter
 • drvo znanja
 • pogled kroz prozor
 • pc chip
 • vidi


Društvene mreže

 

 

 


Tražilice


e-mail računi

preskoči na navigaciju