preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
LEKTIRE

Kako bi bezbrižno, elektronički čitali lektire, morate se logirati preko CAR-net učeničkog korisničkog računa, na ovu stranicu (slika-link)

 

Vijesti

Projekt: O mentalnom zdravlju kroz nastavu Hrvatskoga jezika

Uvid u opasnost od narušavanja mentalnoga zdravlja djece i mladih sastavni je dio svakodnevnoga rada učitelja stoga je učenicima važno pružiti osnovna znanja o tome što je mentalno zdravlje, koji su najčešći problemi s kojima se njihovi vršnjaci susreću i kako im pomoći.


Važno je poticati učenike da govore o svojim emocijama te se stvaralački
izražavaju. U tu svrhu osmišljen je projekt „O mentalnom zdravlju kroz nastavu Hrvatskoga jezika“, namijenjen učenicima 5. a razreda te uspješno realiziran u veljači 2024. godine. Projekt je osmislila i provela Irene Sudar, učiteljica Hrvatskoga jezika i razrednica 5.a razreda. Cilj mu je bio poučiti učenike osnovnom znanju o mentalnom zdravlju i vještinama prepoznavanja mentalnih teškoća u učeničkoj populaciji kroz tri etape u okviru redovite nastave Hrvatskoga jezika.

Prva etapa (u rujnu) bio je mini-projekt Priča ljetnog kamenčića u okviru kojega su učenici prikupili oble kamenčiće, oslikavali ih uspomenama sa svojih praznika i pisali sebi motivacijsku poruku za „teške dane“. Pred razredom su pričali priču o najugodnijim uspomenama iz svojih praznika ili dosadašnjeg života. Pohranili su kamenčiće s vedrim sličicama i motivacijskim porukama u staklenu riznicu. Prema potrebi, kada budu imali loš dan, uzimat će ih kako bi sami sebe ohrabrili.

 Druga etapa (u listopadu) bio je mini-projekt Jesenska pustolovina Gospodina Krumpirka. Učenici su izradili lutku od krumpira i ostalih priručnih materijala, napisali i ispričali priču u 1. os. jd. o nevoljama koje su snašle Gospodina Krumpirka i načinu na koji je nevolju pretvorio u pustolovinu.Treća etapa (veljača) bio je mini-projekt Kako ste danas?. Učenici su u školu donijeli jednu svoju plišanu igračku. Učiteljica je na svaku zalijepila karticu s nekom mentalnom poteškoćom (npr. anksioznost, predispitna trema, usamljenost, klaustrofobija, anoreksija, bulimija…). Učenici su bili podijeljeni u četiri tima „liječnika-istraživača“ i uporabom informacijsko-komunikacijske tehnologije istražili su značenje zadanih pojmova na
internetu, izradili podsjetnike s definicijama pojmova i napisali „recepte“ (upute za pomoć i liječenje) za pacijenta–plišanca. Pobjednički tim bio je onaj koji je pomogao najvećem broju plišanaca. Timovi su zatim predstavili ostalima svoje „dijagnoze i recepte“ i izradili plakat o mentalnom zdravlju.

 Tako je ovim projektom spojeno nekoliko kurikulumskih područja: Hrvatski jezik i komunikacija, Književnost i stvaralaštvo, Zdravlje, Uporaba informacijsko- komunikacijske tehnologije i kroz različite aktivnosti ostvareno više dgojno-obrazovnih ishoda. Najvažniji su, dakako, stvaralačko izražavanje učenika, ovladavanje vještinama prepoznavanja i upravljanja emocijama te afirmiranje podržavajućeg i suradničkog pristupa rješavanju problema u razredu.

 

Irene Sudar, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Gregić   datum: 28. 2. 2024.

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


 

            

 


Tražilica

učilice

Da bi se ulogirali, potrebno je imati aktivan elektronički identitet:  odnosno HUSO korisnički račun za učenike i nastavnike osnovnih škola.


Korisni linkovi
KORISNE STRANICE
 • ŠKOLE
 • CARNET

ČASOPISI
 • meridijani
 • enter
 • drvo znanja
 • pogled kroz prozor
 • pc chip
 • vidi


Društvene mreže

 

 

 


Tražilice


e-mail računi

preskoči na navigaciju