preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
LEKTIRE

Kako bi bezbrižno, elektronički čitali lektire, morate se logirati preko CAR-net učeničkog korisničkog računa, na ovu stranicu (slika-link)

 

Jednodnevni izlet u Đakovo

Jednodnevni izlet u Đakovo

8.5.2019.

Dana 8.5.2019. su učenici 1. razreda OŠ Josipa Kozarca Semeljci, učenici 1. i 2. razreda iz PŠ Koritne, Učenici 1.r. iz PŠ Kešinaca i 1. i 3. razreda iz PŠ Mrzovića zajedno sa svojim učiteljicama Anom Gorjanac Havel, Ivankom Lukić,  Katicom Horvat, Ivanom Mesaroš i Elizabetom Moskalj te s asistenticom Kristinom Sito išli na jednodnevni izlet u Đakovo.

Krenuli smo u 9 sati iz Mrzovića autobusom te nam je prvo odredište bilo Crkva Dobroga Pastira u Đakovu. Tamo nas je dočekao župnik Josip Ivešić i uveo nas u crkvu. U crkvi nam je objasnio i pokazao sliku iza oltara napravljenu od mozaika koji je sastavljan 6 mjeseci. Objasnio je da je ugradnjom kamena temeljca koji je pao 1964. s tornja katedrale zbog potresa, započela gradnja crkve 1990. koja je završena 1995. Pokazao nam je kapelicu i zvonik koji je malo odvojen od crkve. Učenici su se fotografirali i dali milostinju u crkvu.

Zatim smo autobusom otišli do katedrale sv. Petra i Pavla koju je dao izgraditi biskup Josip Juraj Strossmayer. Učenici su se fotografirali ispred katedrale i pojeli svoje sendviče. Pred katedralom nas je dočekao bogoslov Luka koji nam je objasnio koje se sve zgrade nalaze na trgu ispred katedrale i objasnio nam tko je bio biskup Josip Juraj Strossmayer. U katedrali nam je Luka objašnjavao koliko dugo je građena katedrala i koliko ima oltara te pokazivao mnoštvo slika na zidovima i jedan jedini vitraž-obojeno staklo okrenuto prema istoku. Pozdravili smo Luku i pošli u Muzej Josipa Jurja Strossmayera koji se nalazi pored katedrale.

U muzeju nas je dočekala kustosica i provela nas kroz život J.J. Strossmayera od rođenja do smrti kroz 6 soba.

Nakon muzeja smo se okrijepili jedući sladoled na korzu.

Prošetali smo đakovačkim korzom gdje smo vidjeli mnoštvo ljudi na terasama kafića i došli do Muzeja Đakovštine. U muzeju su nas upoznali načinom života Đakovštine u prošlosti. Muzej je osnovan 1952. godine. Muzej je čuvar nekoliko vrijednih zbirki : arheološke, kulturno- povijesne, etnografske, numizmatičke i umjetničke.

Nakon muzeja smo se autobusom uputili na Državnu ergelu.

Državna ergela u Đakovu je osnovana 1506.godine što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na ergeli se počinju uzgajati početkom 18.stoljeća. Vodič koji nas je dočekao na ergeli nas je proveo kroz tri štale te nam objasnio čime se konji hrane i mogli smo se fotografirati s konjem. Pokazao nam je najvećeg lipicanca Jumba. Nakon šetnje po ergeli djeca su se poigrala na dječjem igralištu u dvorištu ergele.

U 14 sati je započela konjička predstava iza jahaonice na otvorenom. Učenici su pogledali konjičku predstavu u trajanju od 20 minuta gdje su mogli vidjeti jednopreg, dvopreg, četveropreg. Na kraju su se svi sudionici pojavili i pokazali što znaju. Dobili su veliki pljesak. U 14.30 smo završili svoj izlet i uputili se autobusom svojim kućama kojima smo došli u 15 sati.

Fotografije možete pogledati ovdje.

 

 

Učiteljica: Elizabeta Moskalj
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: NIKOLINA MIHIĆ   datum: 21. 5. 2019.

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


 

Tražilica

učilice

Da bi se ulogirali, potrebno je imati aktivan elektronički identitet:  odnosno HUSO korisnički račun za učenike i nastavnike osnovnih škola.


Korisni linkovi
KORISNE STRANICE
 • ŠKOLE
 • CARNET

ČASOPISI
 • meridijani
 • enter
 • drvo znanja
 • pogled kroz prozor
 • pc chip
 • vidi


Društvene mreže

 

 

 


Tražilice


e-mail računi

preskoči na navigaciju